Ontwerp en beplantingsplan. Zwembad en bestrating waren er al en verder alleen gazon; de klant wou graag veel kleur, vooral in de zomer periode en meer speels dan alleen een grasveld. Het grindpad leidt naar een zithoek die omringd is met warme kleuren. De lavendel geeft ook een geur accent aan de tuin.

De blauwe-thema-border in de achterste hoek geeft extra diepte aan de tuin, deze eigenschap van de kleur blauw wordt ook in de schilderkunst gebruikt. Een border met een koude overheersende kleur geeft ook een rustig gevoel in tegenstelling tot de kleurrijke border dichter bij de zithoek.

De roze-thema-border in de hoek is een blikvanger die een zichtas creëert vanaf de zithoek. Deze zichtas ligt op de diagonale lijn van de tuin, de langste lijn dus, zodat de tuin langer lijkt.

In de klassieke tuinen werd een zichtas geaccentueerd door een sterke symmetrie, door paden die tot het einde van deze as liepen en vaak door een architectonisch element die de aandacht ving.

Hier is het eerste stuk van het pad wel op de zicht as, maar de bocht en de beplanting die over de diagonaal uitsteken breken deze continuïteit; dat maakt de tuin minder formeel en voorkomt vooral dat mensen de hele tuin in een blik kunnen zien, dat zal saai zijn en geeft geen ruimte aan nieuwsgierigheid. Het padje verdwijnt tussen de planten en creëert een beeld dat alleen vanaf dit punt te zien is en geeft het idee dat de beplanting een geheel is, zoals in een wilde prairie. Als je de tuin van andere hoeken bekijkt, veranderen ook de combinaties van de kleuren, dat maakt de tuin spannender en gevarieerd.

Om het ontwerp niet te rommelig te maken zullen ook hogere grassen in de borders komen. Calamagrostis zal in allebei de borders aan de achterkant geplant worden om ritme te creëren en de tuin een moderne uitstraling te geven. De klant had ook nog drie rots blokken die hergebruikt worden tussen de planten. Om het pad af te sluiten en een duidelijke grens te maken tussen grind en gras (ook voor praktische redenen als maaien en om te voorkomen dat het grind in het grasveld komt) worden drie natuurstenen gezet. Deze zullen van hetzelfde soort steen als de blokken zijn en in een vierhoekige vorm gesneden. Het huis is vrij modern met strakke rechte lijnen en de vorm van de tuin is ook rechthoekig, in tegenstelling tot de organische vormen van de beplanting, dus het gebruiken van deze rechthoekige stenen die niet op een lijn liggen zal de verschillende vormen aan elkaar binden.

Advertentie